Strona główna Styl życia Colostrum (siara) – Właściwości i zastosowania

Colostrum (siara) – Właściwości i zastosowania

1961
0
colostrum
Colostrum to coraz popularniejszy suplement diety, wytwarzany najczęściej z krowiej siary

Colostrum to inaczej siara, czyli naturalny produkt odzwierzęcy, wytwarzany przez gruczoły mlekowe ssaków. Powstaje ona przez krótki czas po porodzie i zawiera ogromną ilość cennych i biologicznie czynnych substancji. Colostrum jest niezwykle pożywne i zawiera m.in. wysoki poziom przeciwciał, które są białkami zwalczającymi infekcje. Ponadto znaleźć w niej można liczne witaminy, minerały i sole mineralne, niezbędne dla dobrego odżywienia potomstwa. Wytwarzane z krowiej siary colostrum stało się w ostatnich latach dość popularnym suplementem diety, polecanym na wiele różnych przypadłości i problemów.

Siara, znana również jako colostrum, to wyjątkowy odżywczy płyn ustrojowy, który wytwarzany jest w piersiach matki zaraz po urodzeniu dziecka. W ciągu kilku dni dostarcza on wielu cennych składników, przede wszystkim wzmacniających odporność i stymulując rozwój noworodka, ale także pełniąc szereg innych funkcji. Większość specjalistów z dziedziny żywienia najmłodszych jednoznacznie określa siarę jako wyjątkowy i zaprojektowany przez naturę dar dla noworodków, którego nie da się niczym zastąpić.

Colostrum jest płynem wytwarzanym nie tylko u ludzi, ale także u krów i innych ssaków, jeszcze przed pojawieniem się zasadniczego mleka matki. Z tego powodu w niektórych częściach świata od wielu wieków wykorzystywano krowią siarę jako cenny suplement diety. Wiele bowiem na to wskazuje, że może ona promować wzmocnie odporności organizmu, pomagać w zwalczaniu infekcji i poprawiać zdrowie jelit, praktycznie przez całe życie. W tym artykule dokonano przeglądu właściwości colostrum jako suplementu diety, w szczególności jego potencjalnych korzyści zdrowotnych oraz możliwych efektów ubocznych i przeciwwskazań do stosowania.

Czym jest colostrum?

Siara jest wydzieliną z gruczołów mlecznych ssaków, która powstaje w następstwie porodu, jeszcze przed rozpoczęciem produkcji zasadniczego mleka matki. Jest ważnym źródłem składników odżywczych, które aktywuje wzrost i wspomaga zwalczanie infekcji. Wytwarzane przez krowy colostrum wykorzystywane jest także do produkcji suplementów diety, które wspomagać mają wiele różnych funkcji organizmu w zupełnie dowolnym wieku.

Mimo, że wszystkie ssaki wytwarzają siarę, suplementy są zwykle wytwarzane z colostrum krów. Tego rodzaju produkty znane są także jako siara bydlęca i w dość znacznym zakresie są swoim składem podobne do ludzkiej siary. Colostrum jest przede wszystkim niezwykle bogate w witaminy, minerały, węglowodany, białka zwalczające choroby, hormony wzrostu i enzymy trawienne.

Suplementy z siary wołowej w ostatnich latach stały się dość popularne, ponieważ mogą potencjalnie wzmacniać odporność, zwalczać infekcje i poprawiać zdrowie jelit. Pozyskane od zwierząt hodowlanych colostrum pasteryzuje się i suszy, a następnie przetwarza w pigułki lub w proszki, które można mieszać z płynami. Siara bydlęca ma zazwyczaj jasnożółty kolor oraz subtelny smak i zapach, który nieco przypomina maślankę.

Podsumowanie

Siara jest płynem podobnym do mleka uwalnianym z piersi ssaków po porodzie. Jest bogaty w składniki odżywcze, które promują wzrost niemowląt, ale mogą również zapewniać inne korzyści. Dostępne na rynku suplementy diety są zazwyczaj wytwarzane z siary bydlęcej. Przyjmuje się je głównie w celu wsparcia ochrony organizmu przed infekcjami, poprawy procesów trawiennych oraz zwiększenia efektywności regeneracji organizmu.

Składniki odżywcze colostrum

Siara bydlęca jest niezwykle pożywna i zawiera więcej składników odżywczych niż zwykłe mleko. W szczególności ma wyższą zawartość białka, peptydów, magnezu, witamin z grupy B, a także witamin A, C i E.

Chociaż colostrum jest bogate w makroelementy, witaminy i minerały, deklarowane korzyści zdrowotne są głównie związane ze specyficznymi związkami białkowymi, które obejmują:

  • laktoferynę – białko zaangażowane w odpowiedź immunologiczną organizmu w przypadku infekcji, w tym bakteryjnych i wirusowych,
  • czynniki wzrostu – hormony stymulujące wzrost. Siara bydlęca jest szczególnie bogata w dwa hormony białkowe, insulinopodobne czynniki wzrostu 1 i 2 lub IGF-1 i IGF-2.
  • przeciwciała – białka, znane również jako immunoglobuliny, wykorzystywane przez układ odpornościowy do zwalczania bakterii i wirusów. Krowie colostrum jest szczególnie bogate w przeciwciała IgA, IgG i IgM.

Ponieważ colostrum bydlęce jest wypełnione substancjami odżywczymi, które zwalczają choroby i promują wzrost, prawdopodobnie może być w stanie zwiększyć odporność, leczyć infekcje i oferować więcej powiązanych korzyści u ludzi przez całe życie. Nie ima jednak jeszcze jednoznacznych wyników badań na ten temat.

Podsumowanie

Pochodzące od krów colostrum zawiera liczne i cenne makroskładniki odżywcze, witaminy i minerały. Jest szczególnie bogate w związki białkowe, które regulują odpowiedzi immunologiczne i promują wzrost.

Właściwości zdrowotne colostrum

Badania sugerują, że siara bydlęca może wzmocnić układ odpornościowy, zwalczać infekcje powodujące biegunkę i promować zdrowie jelit. Poniżej przytaczamy najważniejsze informacje na ten temat.

Wpływ na zwiększenie odporności

Pochodzące od krów colostrum prawdopodobnie może wzmacniać układ odpornościowy i pomagać organizmowi skuteczniej zwalczać czynniki chorobotwórcze.

Wzmocnienie immunologiczne wynika głównie z wysokiego stężenia przeciwciał IgA i IgG w krowiej siarze. Przeciwciała to w istocie białka zwalczające wirusy i bakterie.

Niektóre badania pokazują, że suplementy colostrum mogą być szczególnie skuteczne w zwiększaniu odporności u profesjonalnych sportowców. W jednym 12-tygodniowym badaniu z udziałem 35 dorosłych biegaczy na długi dystans stwierdzono, że codzienne przyjmowanie suplementu z siary bydlęcej zwiększyło ilość przeciwciał IgA w ślinie o 79% w porównaniu z poziomem wyjściowym. Naukowcy zasugerowali, że efekt ten może wzmocnić odporność i zwiększyć zdolność organizmu do walki z infekcjami górnych dróg oddechowych.

W innym badaniu z udziałem 29 rowerzystów zaobserwowano, że przyjmowanie 10 gramów suplementu colostrum dziennie przez 5 tygodni zapobiegało zmniejszeniu liczby komórek odpornościowych po ćwiczeniach i zmniejszało ryzyko objawów infekcji górnych dróg oddechowych w porównaniu z grupą placebo.

Inne obserwacje w podobny sposób powiązały suplementy siary bydlęcej ze wzmocnioną odpowiedzią immunologiczną, ale potrzebne są bardziej szczegółowe badania w tym zakresie.

Zapobieganie i leczenie biegunki

Cenne związki z siary bydlęcej, szczególnie różnorodność przeciwciał i białko laktoferyny, mogą pomóc w zapobieganiu biegunce, związanej z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.

W badaniu z udziałem 87 osób dorosłych z biegunką związaną z wirusem HIV stwierdzono, że przyjmowanie 100 gramów colostrum dziennie znacznie zmniejszyło częstotliwość oddawania stolca o 21%, w porównaniu do tradycyjnych leków przeciwbiegunkowych.

Co więcej, krowy mogą otrzymać szczepienia przeciwko określonym szczepom bakterii w celu wytworzenia siary o wysokiej zawartości przeciwciał, które mogą zwalczać określone infekcje.

Te rodzaje siary bydlęcej są uważane za hiperimmunizacyjne i mogą być skutecznym sposobem leczenia niektórych zakażeń u ludzi, takich jak te wywołane przez bakterie Escherichia coli (E. coli) i Shigella dysenteriae.

Inne badania pokazują, że hiperimmunizowane colostrum może zapobiegać biegunce znanej jako biegunka podróżnika, która jest zwykle wywoływana przez bakterie E. coli.

W jednym badaniu z 30 zdrowymi dorosłymi stwierdzono, że osoby, które przyjmowały dzienną dawkę 1200 mg hiperimmunizowanej siary bydlęcej, zawierającej przeciwciała zwalczające bakterie E. coli, były o 90% mniej podatne na biegunkę podróżnika niż osoby przyjmujące placebo.

Wspomaganie zdrowia jelit

Colostrum prawdopodobnie może pomagać wzmacniać jelita i zwalczać infekcje w przewodzie pokarmowym.

Zarówno badania na zwierzętach, jak i na ludziach pokazują, że siara bydlęca może stymulować wzrost komórek jelitowych, wzmacniać ścianę jelit i zapobiegać przepuszczalności jelit, co dość często powoduje szkodliwy wyciek do organizmu. Te korzystne efekty są prawdopodobnie spowodowane zawartością laktoferyny i czynników wzrostu.

W jednym badaniu z udziałem 12 sportowców podatnych na nieszczelność jelit z powodu ciężkich ćwiczeń stwierdzono, że przyjmowanie 20 gramów colostrum dziennie zapobiegało 80% wzrostowi przepuszczalności jelit, doświadczanej przez osoby przyjmujące placebo.

W innym badaniu zaobserwowano, że lewatywy z siary mogą być pomocne w leczeniu zapalenia jelita grubego, stanu charakteryzującego się zapaleniem wewnętrznej wyściółki.

Badanie przeprowadzone na 14 dorosłych z zapaleniem jelita grubego, którzy przyjmowali tradycyjne leki wykazało, że przyjmowanie lewatywy z colostrum oprócz zwykłych leków zmniejsza objawy bardziej niż same leki.

Badania na zwierzętach potwierdzają potencjał zdrowotny krowiej siary do zmniejszenia objawów zapalenia jelita grubego. Potrzebne są jednak bardziej szczegółowe badania na ludziach.

Podsumowanie

Zarówno badania na ludziach, jak i na zwierzętach sugerują, że colostrum może zwiększać odporność organizmu, zwalczać infekcje i poprawiać zdrowie jelit. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby lepiej zrozumieć wpływ tego suplementu na zdrowie ludzi.

Potencjalne skutki uboczne działania colostrum

W oparciu o ograniczone badania na ludziach, colostrum wydaje się na ogół bezpieczne dla większości ludzi, choć może powodować pewne skutki uboczne.

Osoby uczulone na mleko nie powinny stosować colostrum. Produkty tego rodzaju mogą być również wytwarzane z dodatkami, które mogą zawierać inne powszechne alergeny, takie jak soja.

W zależności od sposobu hodowli krów siara bydlęca może również zawierać antybiotyki, pestycydy lub syntetyczne hormony. Teoretycznie można jednak kupić suplementy colostrum, które zostały przetestowane pod kątem upewnienia się, że produkt końcowy nie zawiera tych związków.

Nie wiadomo także, czy tego rodzaju suplementy są bezpieczne dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią. Takich badań po prostu się nie prowadzi.

Ponadto, niektóre osoby mogą być zaniepokojone etyką pozyskiwania siary bydlęcej i tego, czy jest ona odbierana cielętom, które jej potrzebują.

W niektórych przypadkach mogą także wystąpić pewne problemy z zachowaniem bezpieczeństwa żywności. W jednym badaniu 8 z 55 próbek colostrum zawierało ślady Salmonelli, potencjalnie bardzo szkodliwych bakterii. Jeśli jednak siara bydlęca jest odpowiednio pasteryzowana, Salmonella i inne szkodliwe bakterie nie powinny stanowić problemu.

Kolejnym minusem jest fakt, że suplementy i proszki z colostrum są dość drogie. Zawsze jednak należy kupować tego rodzaju suplementy z renomowanego źródła i mieć możliwość uzyskania odpowiedzi na konkretne pytania dotyczące pozyskiwania i przetwarzania danego produktu.

Podsumowanie

Suplementy colostrum mogą być drogie i mogą zawierać typowe alergeny, takie jak mleko i soja. Mogą pojawić się również obawy dotyczące etyki pozyskiwania siary bydlęcej i możliwych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności.

O czym warto pamiętać?

Colostrum to suplement wytwarzany z surowców odzwierzęcych. Bogaty w związki zwalczające infekcje, potencjalnie może zwiększać odporność, chronić organizm przed biegunką i poprawiać zdrowie jelit. Nadal potrzebne są jednak dalsze badania w tym zakresie, które potwierdzą skuteczność tego składnika.

Podczas gdy colostrum wydaje się być bezpieczne dla większości ludzi, niektórzy mogą być zaniepokojeni tym, jak jest pozyskiwana i przetwarzana. Tego rodzaju suplement może być również bardzo kosztowny. Może jednak okazać się skuteczna w przypadku wspomagania leczenia różnych infekcji lub zapalenia jelit.

 

Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28399957

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27889851

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27100711

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

%d bloggers like this: